Colníci objavili v dodávke 120 kusov parfumov so znakmi falzifikátov

07.08.2023 Košice

Košice 7. augusta (TASR) - Mobilná jednotka Colného úradu Košice na rýchlostnej ceste R4 pri obci Milhosť pri kontrole objavila v jednej z dodávok 120 kusov parfumov, ktoré vykazovali znaky falzifikátov známych značiek. Colný úrad ich preto zaistil. Originály týchto parfumov by na trhu prevyšovali hodnotu 10.000 eur, informovala v pondelok hovorkyňa Colného úradu Košice Katarína Daňková.

Stalo sa tak minulý týždeň, colníci kontrolovali motorové vozidlá prichádzajúce z Maďarska na Slovensko. Na ložnej ploche vozidla sa nachádzali parfumy, ktoré vykazovali znaky falzifikátov značiek spoločností Yves Saint Laurent, Hugo Boss a Chanel.

"Keďže vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva týchto zvučných značiek, colný úrad bude v ďalšom procesnom postupe viazaný aj úkonmi príslušných zástupcov držiteľov ochrannej známky, ktorí rozhodnú o osude zaisteného tovaru," uviedla hovorkyňa. Buď sa tovar zlikviduje na základe dohody medzi porušovateľom práva duševného vlastníctva, alebo držiteľ ochrannej známky podá návrh na súd. Ten rozhodne, či ide o falzifikáty a ako sa má ďalej postupovať.

Colný úrad pripomína, že výrobca originálnych parfumov v rámci ochrany duševného vlastníctva zabezpečuje svoje výrobky ochrannou známkou. Cieľom falšovateľov je vyrobiť produkt, ktorý si spotrebiteľ pomýli s originálom. Spotrebiteľ by sa nemal nechať nalákať na podozrivo nízke ceny a vyhnúť sa nakupovaniu v pochybných a podozrivo lacných obchodoch. Falošné výrobky môžu byť svojím vyhotovením, kvalitou spracovania alebo zložením nebezpečné pre ich zdravie.
 

Vyberte región